Bach virág tanácsadás

Alternatív gyógymódokba és segítő módszerekbe való bepillantásomat a Bach virágterápiával kezdtem.

Ez volt az első olyan képzés, ami hívogatott és ahol elkezdtem magamba csepegtetni- szó szerint a Bach cseppek által - egy teljesen más szemléletet.

Ez még 2004-ben történt.

A Bach virágterápia egy egyszerű, és könnyen használható módszer. Kiválóan lehet alkalmazni mind testi, mind lelki nehézségek esetén.

Bizonyára sokan hallották már ezt a kíméletes gyógymódot és rengeteg szakirodalma van immár.

Mit takar az elnevezés? Honnan, kitől származik?

A Bach virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely a növények virágaiból készült esszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. A Bach-virágterápia rendszerét dr. Edward Bach orvos fedezte fel. Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

Miből készülnek a cseppek, esszenciák?

Magas rezgésű, finom energia frekvenciájú vadvirágok és erdei növények kivonataiból készülnek a Bach - virág esszenciák, melyek elsődlegesen érzelmi- lelki szinteken, síkokon fejtik ki hatásukat eredményesen.

Miben és miként segítenek?

A Bach-virágesszenciák segíthetnek a mindennapi élet érzelmi kihívásaiban is.

A Bach-virágesszenciák szedését azoknak javasolt kipróbálni és alkalmazni, akiknek olyan lelki nehézségeik vannak, amelyek akadályozzák hétköznapi életükben, viszont a probléma nem olyan súlyos, hogy orvosi szakrendelést keressenek fel. Ilyenek például a bizonytalanság, a döntésképtelenség, a hangulatingadozások.

Azoknak segítenek e gyógycseppek, akik szeretnék visszanyerni lelki egyensúlyukat, és csökkenteni szeretnék a bennük lévő stresszt.

Hogyan és mi által fejtik ki hatásukat?

A Gyógyírek az adott virág/növényekben jelenlévő rezgést tartalmazzák, mely egy bizonyos módon készül. Nem tartalmazzák a virág/növények fizikai szintű részeit, ezért bármilyen virág/növényre allergiás ember is élvezheti a Bach-virágesszenciák előnyeit.

Mindegyik esszencia egy bizonyos kedélyállapotnak felel meg. Alkalmazhatjuk őket külön-külön, vagy összeállíthatunk egy a jelen érzelmi állapotnak megfelelő kombinációt.

A Bach-virágterápia nem a tünetet kezeli és nem a tünetekre hat, hanem az azt kiváltó lelki és érzelmi probléma gyökereire.

Az esszenciák hatása nem a negatív hozzáállás elnyomásában, hanem annak pozitívra fordításában nyilvánul meg. Elindítja a szervezet öngyógyító folyamatait és felszabadítja a testet, hogy képes legyen megszabadulni a betegségtől és a stressztől.

Nem kell azonban betegnek lenni ahhoz, hogy valaki esszenciákkal kezelje magát. Mindannyian átélünk olyan nehéz, fárasztó időszakokat, amikor negatív kedélyállapotba kerülünk. Ilyenkor az esszenciák segítsége roppant értékes lehet, mert segítenek helyreállítani a megbomlott egyensúlyt még a testi tünetek megjelenése előtt.

"Először a lelket kell meggyógyítani, és a test követni fogja."
Dr.Bach

Kiknél lehet alkalmazni?

Mivel hatásuk gyengéd, alkalmazásuk biztonságos, minden életkorban használhatóak az újszülött kortól öregkorig és a várandóság időszakában is.

Gyermekek esetében is teljes biztonsággal és igen nagy sikerrel alkalmazhatóak a virágesszenciák. A gyerekek ugyancsak sokféle érzelmi állapotok közt hullámzanak és éppúgy megélhetnek feszült és félelmekkel teli korszakokat is.

Számukra ugyanúgy választunk esszenciát, mintha felnőttről volna szó. Akár testi betegségről, akár indokolatlan félelemről vagy boldogtalanságról van szó, a gyermek személyisége és pillanatnyi körülményei határozzák meg, melyik esszenciára vagy esszencia-kombinációra van szüksége.

Lehet- e alkalmazni más gyógytermékkel együtt?

Megelőzésként is alkalmazhatóak vagy aggodalom és stressz esetén. Az esszenciákat lehet önmagukban, orvosi kezelésekkel vagy más terápiákkal együtt alkalmazni, semmilyen gyógyszerrel nem lépnek kölcsönhatásba.

A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

Van- e bármilyen mellékhatása? Lehetséges- e túladagolni?

A Bach-virágesszenciák szedése során semmilyen mellékhatás nem jelentkezik, mivel csak azokra az esszenciákra reagál az ember energiarendszere, amelyekre éppen szüksége van, félrekezelésre sincs lehetőség. Ha nem megfelelő esszenciát választottunk, nem lesz semmilyen hatással ránk. Túladagolás sem lehetséges, ha egyszerre isszuk meg az egész üveggel, akkor sem történik semmilyen negatív hatás.

Alapvetően az alábbi problémákra kiválóan alkalmazhatóak a virágcseppek:

  • kapcsolatteremtési problémák
  • félelmek
  • bizonytalanság
  • önbizalomhiány
  • magányosság
  • érdektelenség
  • külső hatásokkal szembeni túlérzékenység
  • túlzott aggodalom

Adagolás

A személyre szabott és összeállított keverékből naponta négyszer négy cseppet kell egy pohár vízbe csepegtetni, és lassan kortyonként meginni. A szedés gyakorisága akut helyzetekben növelhető, súlyos esetben akár negyedóránként is bevehetünk belőle.

Az alapesszencia korlátlan ideig eltartható.

A 30 ml-es gyógyír napi 4 alkalommal való bevételével körülbelül egy hónapra elegendő esszencia áll rendelkezésünkre. Ha nincs kéznél pohár víz, az esszencia közvetlenül a szájba is adható.

A napi négy alkalom: Reggel, közvetlenül felkelés után; délelőtt; délután; este lefekvés előtt.

A tárolásnál ügyeljünk a mobiltelefontól való távoltartásra.

A Bach virágterápia hatása és a várható reakciók

Arra a kérdésre, hogy az esszenciák pontosan milyen hatást váltanak ki, nagyon nehéz általános választ adni. Mivel mindegyik virágesszencia más és az emberek problémái is különbözőek, a hatásuk is sokféle lehet. Az esszenciák szedése során egyfajta energia információ íródik be az ember finom rezgésekből álló energiarendszerébe. A beíródás minden embernél más- más idő alatt megy végbe.
Egy általános terápia időtartalma három és tíz hét között van.
Akut betegségeknél, vagy akut lelkiállapotnál az első hatás 3 – 4 napon belül jelentkezik, de az sem ritka, hogy valaki 1-2 órán belül érzi a cseppek pozitív hatásait.
Krónikus, hosszan tartó betegségek esetén a terápia hónapokig, vagy akár egy- másfél évig is elhúzódhat.

A várt hatás a szedés kezdeti periódusában kétféleképpen kezdődhet:

Kezdeti túlzott javulás: melynek során a beteg úgy érzi, hogy problémái megoldódtak, a javulás látványos és gyors. Ezt a kezdeti nagyon pozitív hatást a második, harmadik hét körül visszaesés követhet, ami normálisnak tekinthető.
Kezdeti rosszabbodás: a terápia kezdetén a betegség tünetei, vagy a lelki problémák átmenetileg felerősödnek, de hamar el is múlnak. Ezek a tünetek, a homeopátiában is megjelennek, és azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy a cseppek hatni kezdtek.
Mindkét esetben kezdeti reakcióról van szó, amelyek után a betegség (némi hullámzást követően) egy harmonikusabb állapotot ér el.

Hogyan zajlik a konzultáció és a megfelelő esszencia kiválasztása?

A konzultáció egy egyórás beszélgetést és a virágesszenciák kiválasztását foglalja magába. Nálam nem a virágokat megjelenítő képkártyák válogatása az elsődleges szempont a cseppek összeállításánál, hanem a személyes beszélgetés, és/vagy  kineziológiai izomtesztelés.

Amennyiben több találkozásra van szükség, együtt döntjük el a találkozások gyakoriságát. A virágesszenciák szedése során változhat a keverékek összetétele is.

A konzultációk gyakorisága általában 3 hét, átlagban 2-3 találkozás történik.

Természetes lehet külön a Bach virágterápiás tanácsadást igénybe venni, de általában a többi módszerrel komplexitásban is alkalmazható.

Lásd Tevékenységeim menüpont alatt.

Ár

60 perc
5.000 Ft

Rólam mondtátok

Jó ide járni, mert így tartalmasabbak a szombatjaim.

Luca, 14 éves