Párkapcsolati beszélgetés, tanácsadás

Párkapcsolati kísérés, avagy serpa-séta

Mi indította el bennem a párkapcsolati serpa-sétákat?

A párkapcsolati képzéseimet immár 10 évvel ezelőtt végeztem el, ám akkortájt csupán önismeretet csiszoló, saját történéseimre egy átfogóbb szemlélettel jobban rálátó és közeli barátok, családtagok kapcsolati megtorpanásait segítő célzattal.
S mivel eddigi utam során, afféle baráti sétálgatások alatt amúgy is régóta folyamatosan kaptam olyan kérdéseket, amelyek a párkapcsolatok megoldására irányulnak, mint pl. a "szerinted mit tegyek...", a "miért történik velem/velünk ez vagy az...", "mit gondolsz,miért viselkedik a párom így, vagy úgy...", "hogyan dolgozzak a kapcsolaton…",” menjek vagy maradjak?”...stb..

Ezen gyakori hozzám forduló kérdések sora megerősített bennem egy döntést, hogy ne csupán közeli, baráti, családi kapcsolatokon belül legyek mások számára kísérő.

Nos, ezért kezdtem el másoknak is párkapcsolati serpa-sétákat tartani.

Főként, mivel úgy láttam, hogy az efféle kérdésekre sem lehetséges és nem is szabad instant, vagy csupán telefonos gyors-segély jellegű válaszokat adni az adott illetőnek.

Legalábbis felelős ember nem tesz ilyet, hogy hasra ütésből osztja az észt egy olyan témában és helyzetben, amely mások életének meghatározója lehet.

Hiszen ahhoz, hogy valakinek a helyzetét fejben rendbe tegyük, hogy megértse miben van, majd meghatározzuk az irányt és a célt, és elmondjam, hogy ehhez mit szükséges cselekedni, ahhoz bizony idő kell, valamint interaktív, nyílt, részletekbe menő, feltáró beszélgetések sora.

Felelősséggel és főleg eredményesen csak így lehet segíteni.

Miért szükséges a személyes találkozás? Miért nem elegendő néhány online útmutatás?

Aki egyénileg vagy párban megkeres, az általában eleinte még nem érti mi miért történik vele, mi miatt szenved, vagy mi miatt döntésképtelen.
Ezt évek óta így tapasztalom, ám van egy pont, amikor ezt már nem lehet általános frázis mondatokkal leöntve feltálalni, mert akkor abból csupán körbe-körbe karikázás lesz a sétálás helyett és nem kivezetés a labirintusból.

Ahhoz, hogy egy másik ember valakinek a helyzetét teljesen átlássa, megértse, bizony szükséges jó néhány áramló beszélgetés. Ezután lehetséges csak meghatározni közösen az irányt és a célokat, végül pedig konkretizálni a hozzá vezető utat.

Tehát a pontos megértéshez, az irány kijelöléséhez, és a teendők meghatározásához fontos a személyes találkozás, (közös serpa-séta) mert felelősséggel és eredménnyel csak így lehet neki lendülni a munkának. Mert ez bizony munka a javából.

Miért is veszünk el oly gyakran és szinte mindenki a párkapcsolati labirintusokban?

Párkapcsolatok ...hmm.. egy olyan örök téma , amit évszázadok óta sok félre magyarázott értelmezés lengett be.

Azzal talán nem mondok senkinek újat, hogy mennyire tele van hangzatos bölcsességekkel az internet, hogy mit kellene tennünk, és mit kellene máshogy csinálnunk, hogy működőképes párkapcsolatban élhessünk....de azt hiszem ezzel már tele a padlás.

A nyerő kérdés az, hogy HOGYAN !!!
És ERRE sincs úgymond egyöntetűen mindenkire ráilleszthető HELYES válasz, ami meghozná az eredményt is, nem csak az erőfeszítést.


Tény, hogy szinte 90%-ban, próbálkozások végtelen verzióit kínálják fel különböző párkapcsolati coachingok, terápiák és képzések, vagy éppen könyvek garmada, de ezekben sincs benne egy olyan univerzális útmutatás, ami által máris mindenkinél, minden úgy működne, hogy mindkét fél számára kedvező fordulatot is eredményezzen. Sőt, még annak sem igazán működik, aki ajánlgatja eme tréningeket.

S itt most csontatom őszintén magamat és saját párkapcsolati utazásaimat is éppúgy górcső alá vehetem, mielőtt arra a megállapításra jutna bárki, hogy húúúdemagas ’ lóról beszélek.

Másfelől viszont eme kijelentés után sokakban az a kérdés is felmerülhet bizonyára, hogy miként mutathat utat az, aki maga is el-eltévedt olykor a saját kapcsolatai ösvényén?

A meglátásaim szerint pont az mutathat hitelesebben utat, aki mindezt felvállalja, semmint az, aki a saját kapcsolati megéléseit a végletekig felmagasztalja és tökéletesnek láttatja.

Annak meglátása, hogy mi nem jó, min kellene változtatni, még csak a legeleje az útnak.
De, ami aztán majd igazán előre visz, az a hogyan megértése és megcselekvése, mert még a hogyan is hiába születik meg, ha nem tesszük meg utána a szükséges lépéseket.

És itt látok elakadni mindenkit, aki eddig be- betévedt hozzám. Elsétálunk valameddig… megtörténnek a felismerések, jó esetben az AHA-élmény, a megértés is….aztán beáll a stagnálás állapota. Aminek persze megannyi oka lehet.

Általában a félelem az, ami miatt sokan nem lépnek, nem teszik egyik lábukat a másik után, csak sóvárognak, agyalnak, megvitatnak, milliószor körbejárnak minden lépést, ami még meg sincs téve, és minden buktatót is persze számba vesznek a teóriák által, amin még át sem léptek, aztán megijednek tőle, vagy előre elkeserednek, hogy jajjjj milyen hosszú és nehéz is ez az út... és hogy most egyáltalán akarnék-e így mindenestül belevágni...?? Na itt kerül parkolópályára a folyamat általában és szoktak plombát tenni az emberek a folytatásra.

Tudom miről beszélek, mert magam is épp így tettem...épp ugyanitt, ugyanezen ponton akadtam el gyakorta a saját életem kapcsolati történéseiben.

Hogyan kezdődik maga a folyamat?

A párkapcsolati serpa-séták legelső lépése mindig az, hogy levesszük a régi szemüvegeket, és elsétálunk az objektív megértésig, ahol szemüveg nélkül, tiszta látással szemre vételezzük az aktuális helyzetet, önmagatokat a kapcsolatban, társatokat és a kapcsolódásotok eddigi dinamikáját.

Nem azért, mert ti nem vagytok elég okosak ahhoz, hogy egyedül is megértsétek ezeket, hanem, mert a gyerekkorotok óta belétek táplált hitrendszerek olyan szemüveget raktad rátok, amely eltorzították a látást, és pontosan azt tartjátok elvetendőnek, amit éppen működtetni kellene. A másik fél cselekedeteit, szavait, megnyilvánulásait pedig nem szívvel, hanem jobbára elmével és a beégetett hitrendszerek mércéjével méritek, amire még rá is tesznek egy lapáttal az életetek során a rokonok, barátok, kollégák és spiri szakemberek "jóindulatú" tanácsai.

Effélék, mint pl. "miért nem veszed észre, hogy a másik csak hülyét csinál belőled","csak kihasznál és becsap","keress magadnak egy rendes embert","bizonyára azért jött, hogy tanítson","megbízhatatlan, semmirevaló és nem szeret, ha így viselkedik", „mikor ébredsz már rá arra, hogy...”
stb... stb …

Mire „megérkezik” valaki egy adott életszakasz során az ún. párkapcsolati krízishez, általában addigra tele van a feje mindenféle koncepcióval, beleplántált elképzeléssel, akár látó, jós és önmagát egekig magasztaló „segítő" által, különféle oldó technikákban egyedüli garanciát ígérő „jószándékú”  magyarázatokkal, amik végeredményben nem segítik, hanem megakadályozzák a tisztánlátást a valódi önismereti úton és persze a férfi-nő működési dinamika terén is. Természetesen vannak nagyon is hiteles és magas minőséget képviselő tiszta célok mentén haladó segítők, tanácsadók is, és még bizony valódi látók és jósok is. Ismerek néhányat magam is személyesen.
Ám szomorú ugyan, de jóval több a zsákutcás, megtévesztő, könnyen elérhető eredményt ígérők száma, amik az anyagi sémákra és álarcokra látszólagos magyarázattal szolgálnak ugyan, de nem látnak és láttatnak rá a férfi és nő valódi működésére, ami tulajdonképpen maga a kapcsolatok kulcsa, záloga.

Véleményem és eddigi tapasztalásaim alapján a közös munka akkortól indul be igazán, amikor minden korábbi beragadt és sztereotipikusan bennetek lévő mondat, valamint ezek hátrahúzó mivoltának felismerése megtörtént, akkor jön a tudatos közös döntések előkészítése, és a reális, letisztult közös célok kijelölése, majd a helyes megértés és felelős döntés birtokában meghatározzuk, hogy a célokat hogyan érhetitek el közös együttműködéssel.

EZ a folyamat vezethet el a tényleges megoldáshoz és kézzelfogható eredményekhez.

Milyen eszköztárral egészítem ki, ill. segítem a megértést a párkapcsolati serpa-séták során?

A beszélgetéseinken kívül – saját belátás és igény szerint – kérhetsz egy objektív, tudományos alapokon kifejlesztett teljes körű felmérést a kapcsolatod állapotáról, amely megbízhatóan rávilágít az erősségeitekre és a fejlesztést igénylő területeitekre.

A PREPARE/ENRICH teszt pontosan ezt kínálja.

Bővebben lásd Prepare /Enrich házassági tanácsadás menüpont alatt.

 

Ezen kívül kérhetsz egy párkapcsolati numerológiai elemzést is, amiben szintén ráláthatsz bizonyos összefüggésekre vagy éppen diszfunkciókra, csak éppen nem egzakt, racionális oldalról.

Bővebben lásd Numerológiai elemzések menüpont alatt.

A tesztek és elemzések nem csak a jelenlegi helyzeted feltérképezésére szolgálnak, hanem arról is hasznos információkat nyújtanak, hogy melyek a rátok és kapcsolatotokra leginkább ható, áramló, befolyásoló tényezők, amelyekkel dolgoznod kell, és melyek azok a tennivalók, amelyek előrébb visznek.

Rámutatnak arra, hogy …

... hova fordítsd a figyelmed és az energiád az előrelépés érdekében.

… a jelenleg zajló folyamatnak mi a kimenetele, ami időközben, ahogy mindig egy újabb lépést teszel előre, természetesen változik.

Mik a módszereim a párkapcsolati serpa séták során?

Magát a kifejezést, mint módszer, igyekszem kerülni.

Amit viszont kijelenthetek, hogy a folyamatban nem az ún. blokkok oldása a cél, mert azt tapasztaltam az eddig hozzám betérők által, hogy sokan bizony ettől várnának instant megoldást, ill. a legtöbben ezt a fajta módszert részesítik előnyben, hogy a párkapcsolati elakadásaikat majd egy hozzáértő szakember szépen kikódolja, kioldja belőlük és nekik nincs egyéb dolguk, mint jót pihengetni és várni az ilyen-olyan oldások, (megoldások) pozitív eredményét, ami után már szépen minden kisimul akár az adott kapcsolaton belül. Hát ezt sajnos vagy nem sajnos, nálam nem kaphatja meg egyetlen pár sem.

A párkapcsolati serpa séták első néhány alkalma azzal megy el, hogy ebből a tévutas szemléletből valahogy felállítsam a párokat a realitás talajára, hogy legalább már el lehessen kezdeni dolgozni a valódi megoldásokon.

Ami nem más, mint a csontatom pucér őszinteség, és még egyszer az őszinteség és őszinteség Önmagadhoz leginkább. Utána következhet a tudatos cselekvés.

Ez visz el a megoldáshoz.... már ha valóban megoldást akar valaki a megtorpanására, és nem érzéstelenítő kábítást.

Magyarul a benned zajló és a pároddal kialakult helyzet és annak lelki- szellemi megértése nem szentimentális alapokon nyugszik, hanem őszintén és egyértelműen mutatja neked az utat, de tőled is őszinteséget és komolyságot követel az egész folyamat, ha változtatni akarsz az életeden vagy párkapcsolatodon.

Kiknek ajánlom a párkapcsolati serpa sétákat?

Elsősorban azoknak ajánlom, akik kellően nyitottak a problémáik más szemszögből való rápillantására, azok értelmi-érzelmi-lelki- szellemi szintű megértésére, valamint nem kizárólag materiális megoldásokat várnak tőlem.

És itt most E/2- ben hozzád szólok, mint egyénhez és nem kifejezetten hozzátok, mint párhoz:

Csupán tükröt mutatok feléd, ami által objektív rálátást kapsz aktuális helyzetedre, problémáidra, és az új szemszögből a megoldás is kirajzolódik előtted, attól függően, menyire vagy bátor nyitott. Kvázi, leesik a tantusz.

Ám nagyon lényeges tudnod, hogy ez a megoldás nem minden esetben lesz az, amit te korábban véltél, a közös sétáink során nem feltétlenül azt fogod hallani, amit hallani szeretnél, hanem minden esetben azt, amire akkor neked a pozitív változáshoz szükséged van.
Viszont egy biztos, rosszabb soha nem lesz a helyzeted és az állapotod, mindig csakis jobb, feltéve, ha az önmunkát valóban bele teszed.

Te és Te, külön- külön is, vagyis akik a párt alkotjátok!

Minden ilyen esetben szeretettel várlak….téged és téged...vagyis benneteket!

Kérlek, akkor kérj tőlem segítséget, ha komolyan gondolod, hogy haladni szeretnél a lelki önmegvalósításod útján is, és nem csak egy azonnali, instant megoldást vársz, aminek eredménye csakis az lehet, amit te szeretnél.

Ám tudnod kell, hogy nem a Te embered vagyok akkor, ha csupán...

... konkrét tanácsot, választ ...

….”na ugye, hogy a másik a hibás„ típusú visszaigazolást...

...  sajnálkozást vársz tőlem.

Mert ezen esetekben máshoz kell fordulnod...fordulnotok.

Aki viszont hozzám fordul, az teljesen tiszta lelki és gyakorlati megértést kap a férfi és nő útjáról, természetéről és a köztük működő dinamikáról, amelynek eredményeképpen, mint párok a kapcsolatukat elkezdhetik működtetni, az éppen aktuális szintről feljebb lépve.

Tehát, aki valóban működtetni szeretné kapcsolatát és elérni a vágyott célt, először el kell döntenie, hajlandó-e tiszta elmével és szívvel (spiri sztereotípiák nélkül) nekiindulni a sétának, hajlandó – e arccal a tükör felé fordulni.

Kapcsolódó tevékenységeim

Ár

60 , 180 perc
7.000 Ft / óra

Rólam mondtátok

Jó ide járni, mert így tartalmasabbak a szombatjaim.

Luca, 14 éves